Mercè Comas Lamarca

(Barcelona, 1976). Llicenciada en Filologia Catalana i diplomada en Biblioteconomia i Documentació. Redactora i col·laboradora del projecte Corpus d’Impresos Rossellonesos, en el marc del qual ha inventariat i catalogat impresos del XV-XIX per al CTCN. Entre les seves publicacions, s’hi compten alguns treballs dedicats als impresos de la Catalunya del Nord: “A cantar meravellas grans: les Alegrias de Nadal”, Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, núm. 50 (2009), p. 333-356 i “Entre el principi i l´inici: la poesia preliminar als impresos perpinyanencs del segle XVII” comunicació presentada al congrés Congrés Internacional Observar les fronteres, veure el món (Puigcerdà-Bellver de Cerdanya-Llívia), 19-20-21 de març de 2010. Publicat a Observar fronteres (València: Editorial Afers, 2012). Des del juliol de 2012, participa en la redacció de l’Epistolari J. S. Pons a la pàgina web projecte Epistolari J. S. Pons de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, introduint-hi cartes, resums documentals i paraules clau a la bases de dades. A més, ha realitzat alguns treballs de traducció i d’edició, com ara la traducció del castellà al català de Don Juan Bayarte Calasanz i Ávalos (1622-1689). Un governador de la Ribagorça al Mediterrani de Carles II, d’Antonio Espino López (Benavarri: Ripacurtia, 2009) o la traducció al català del text del Tractat dels Pirineus per encàrrec de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans: El Tractat dels Pirineus de 1659 (Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2011).  També s’ha encarregat de la revisió i correcció de la transcripció i edició del text Història moral de Cathalunya de Pere Gil de finals del segle XVI per Rodolfo Galdeano que constitueix una tesi doctoral per a la Universitat de Girona i de l’edició del dietari d’Eduard Toldrà, Impressions incoherents de la meva vida frívola a Barcelona (Barcelona: Quaderns Crema, 2014). Té en premsa La impremta a Barcelona (1501-1600), de Montserrat Lamarca, que serà publicat digitalment pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya. Ha treballat de bibliotecària a l’Ateneu Barcelonès (2011-2012) i s’ha encarregat també de l’organització i la classificació d´arxius personals privats (2011). Treballa a la Biblioteca de Catalunya des de 2013.